DEL

I 2018 vil salget av plantemelk ha steget til 112 milliarder kr verden over

Denne økningen i salget av plantemelk har økt med hele 49 milliarder kroner siden 2010 - ifølge data hentet fra Innova Market Insights.

"Melkealternativer sto for hele 7% av det globale melkemarkedet i 2016, noe som er en økning på 6% fra 2015, har Innova Market registrert."

Ett marked i endring

Mye av denne økningen kan legges til salget av mandelmelk, som først ble populær i USA, som gikk fra omtrent 0 kr i salg i 2005 til mer enn 7 milliarder kroner i salg i 2016. Den har tatt over 1. plassen for mestselgende plantemelk, som soyamelk bar stolt i mange år, og fortsetter å vokse i populæritet.

Lu Ann Williams, Director of Innovation hos Innova Market Insights sier: "Melkealternativ industrien har sett en markant økning i interesse de siste årene, mest fra folk som er på jakt etter laktosefri melk, melkefri, plantemelk og veganske alternativer for en bedre helsemessig hverdag, istedenfor å tenke at disse kun tilhører de med intoleranser og allergier."

I tillegg har det også kommer mange andre alternativer til melkeprodukter som yougerter, iskrem, og frosne desserter. Så dette er absolutt en bransje vi ser er på vei oppover, sier Lu Ann Williams.

Hun fortsetter med, "Effekten av at fler og fler velger disse produktene er større utvalg og ikke minst flere forskjellige ingredienser i produktene som kommer"

Det er lett og se at denne bransjen fortsetter å vokse, og at man ikke bare ser flere forskjellige ingredienser i varene, men man ser også at produsentene begynner og bli mer vågale ved å blande forskjellige typer plantedrikker sammen. Som feks kokos og mandeldrikk.

Hele 40% i av konsumentene av denne typen vare i USA sier de velger produktene ut fra smak når de kjøper plantemelk og yougerter.

Ifølge Innova Market jobber produsentene nå med blandinger av cashew og macadamia nøtter som nye ingredienser i plantemelkene, og disse kommer veldig snart. Andre ingredienser som snart kommer er hampfrø, lupinfrø og linfrø.

Det jobbes på spreng hos produsentene for å få den mest sofistikerte smaken på sin plantemelk, og vi ser også at flere produsenter satser mer og mer på kaffedrikker med plantemelk.

Så da gjenstår det å se når vi her i Norge mottar noen av disse spennende variantene av plantemelk som nevnes i saken.